7/10/09

Internet segura: control dels pares

Control per part dels pares. Ja des de Primària.

Així es resumeixen els dos consells bàsics que van oferir els Mossos d'Esquadra a la xerrada Internet Segura. Tot i que el grup d'especial perill és el dels estudiants de Secundària, els Mossos es troben amb cada cop més casos que afecten a nens o nenes en edat de Primària, sobretot del Cicle Superior.

A la xerrada, van insistir en els aspectes legals i de seguretat que cal tenir en compte. Com per exemple:

  • És delicte amenaçar o difamar a altres persones i que l'anonimat total no existeix a la xarxa: es pot rastrejar qualsevol missatge o informació publicada.
  • És delicte emmagatzemar o transmetre pronografia infantil, encara que sigui de forma involuntària: el que s'ha de fer és guardar la informació en un suport físic separat del nostre equip (CD, DVD, llapis USB...) i portar-lo immediatament als Mossos, que ens faran un comprovant de lliurament.
  • És delicte la distribució de continguts amb propietat intel·lectual quan hi ha afany de lucre
Sense entrar en la manera d'educar els infants de cada família, els agents també remarquen la necessitat de control per part dels pares quan els joves o infants es connecten a la xarxa. Un control que no s'ha de negociar, perquè pot estar en joc la seva seguretat personal, psicològica o fins i tot les nostres dades o propietats.

En aquest sentit insisteixen en:

  1. Revisar periòdicament amb els nostres fills els contactes que fan a través de la xarxa (facebook, photoblogs, messenger, xats...) El nombre de contactes s'ha de correspondre amb el d'amics "reals". Un nombre excessiu de contactes no és segur.
  2. Controlar encara més si pugen fotografies a la xarxa o si es té webcam a casa.
  3. Tenir l'ordinador en un lloc comú de la casa, amb les portes obertes, de manera que sempre es pugui anar controlant què estan fent.
  4. Demanar als nostres fills explicacions sobre què estan fent sempre que tinguem dubtes o sospites.
  5. Demanar informació als especialistes per estar més o menys al dia. No tenir vergonya de preguntar.
  6. Instal·lar barreres o programes de control parental per evitar l'accés a llocs web perillosos.
  7. No deixar que donin mai les contrasenyes personals a ningú; animar-los a canviar-les periòdicament, igual que nosaltres.
Altres adreces d'interès que ens poden ajudar:

IQUA, Agència de Qualitat d'Internet

XTEC, Xarxa Telemàtica d'Educació de Catalunya

OSI, Oficina de Seguretat de l'Internauta

Protégeles.com

Think before you post

4 comentaris:

Carmen Giró. Periodista. carmengiro@gmail.com ha dit...

Molt bona idea compartir el que es va dir a la reunió, per als que no vam poder assistir és una molt bona solució! Felicitats per aquest blog tan ben fet i tan útil!

Anònim ha dit...

Crec que va ser una xerrada molt interesant ja que ens va fer molt més real tota aquesta problemàtica que a vegades només veiem com notícies de la tele però que en realitat es algo que tenim a dintre de casa, a dintre de les nostres vides i moltes vegades utilitzat sense gaire control per aquells que més ens estimem, els nostres fills i filles

Anònim ha dit...

Ens queixem de la falta de informació a les famílies, de si es fan activitats interesants pels pares, de si les ampes son associacions actives o si només són útils com intermediaris en la venta de llibres i organitzadora act. extraescolars.
Un dia més hem tornat a quedar tots retratats:

Xerrada internet-10 persones (+ó-)
Rambleta- a tope!!!!

Anònim ha dit...

Gràcies Oriol per la informació pels que no vam poder anar. Molt interessant.