10/10/10

Biblioteques escolars a la corda fluixa

Biblioteca escolar puntedu: i després què?

El programa d'innovació educativa Biblioteca escolar puntedu té com a finalitat "impulsar i consolidar el funcionament de la biblioteca com a eina bàsica de coneixement i aprenentatge" i en aquest sentit proporciona recursos als centres que ho sol·liciten i acompleixen les condicions necessàries. Aquests recursos són de diferents tipus:

  • Material informàtic
  • Formació per al personal
  • Accés al programa de gestió epèrgam
  • Material didàctic
  • Dotació econòmica de 2.000 euros per a la compra de fons bibliogràfic

Durant els cursos que reben aquestes ajudes, normalment tres, les escoles posen en marxa activitats de promoció de la lectura i ús de la biblioteca escolar:
  • organitzen sessions específiques per formar els alumnes en el funcionament de la biblioteca i la recerca d'informació
  • utilitzen setmanalment o quinzenalment la biblioteca com a lloc de treball
  • organitzen activitats de promoció de la lectura: concursos, recomanacions per a cada cicle, butlletins periòdics, poden crear una mascota...
  • poden crear activitats específiques per al cos de mestres: clubs de lectura, intercanvi de llibres, recomanacions, novetats editorials... 
Naturalment tot això es pot fer quan hi ha una o vàries mestres que li dediquen una part de les seves hores. I si li poden dedicar unes hores és perquè hi ha suficient plantilla.

Un cop s'acaba aquesta ajuda, què passa? Està molt bé posar en marxa biblioteques arreu, però després s'han de poder mantenir en condicions. Amb les reduccions de plantilles que any rera any aplica el Departament d'Educació, com es podrà mantenir una iniciativa tan lloable i necessària? Els alumnes nous podran gaudir també de sessions de formació? No s'ha de tenir sempre una partida per a la compra de fons bibliogràfics?

Fins al curs passat, la nostra escola tenia una mestra encarregada de dinamitzar la biblioteca escolar. Es va dissenyar i crear la mascota amb la participació de l'alumnat, es feien sessions de formació, hi havia un butlletí amb recomanacions de llibres per a cada edat, hi havia un club de lectura per al professorat... i molts altres elements que segurament són difícils d'explicar i només s'entenen des de dins de la pròpia escola. A partir d'ara què? Totes les escoles que han participat d'aquest projecte durant aquests anys, com han de funcionar  a partir d'ara? Està molt bé la iniciativa, però d'alguna manera s'ha de poder mantenir.

L'Ajuntament renova el conveni amb les biblioteques escolars

D'altra banda, l'Ajuntament ha renovat el suport que atorga a les biblioteques escolars de 9 centres de Sant Feliu. Són, en total, 30.600 euros, que signifiquen 3.400 per a cada escola o institut. A l'hora de la veritat, aquests diners arriben únicament per pagar unes hores de bibliotecària al dia: una hora d'atenció en públic i unes hores més a la setmana de gestió. Una ajuda que està molt bé, però que s'ha de canalitzar a través de les ampes o associacions diverses perquè les escoles no poden fer la contractació, i que en últim terme depenen de la bona voluntat i dels recursos de cada ajuntament, any rera any, amb la incertesa i precarietat que això suposa. Es pot oferir un servei de biblioteca als alumnes de l'escola en horari extraescolar  però no arriba ni de bon tros per a la resta d'activitats complementàries.


És manera de promoure correctament la lectura i la cultura? No hauríem d'exigir al Departament menys política d'aparador i més serietat? I a l'Ajuntament una mica més de compromís?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tens tota la raó, Oriol. El Departament hauria de dotar a totes les escoles (perquè el PUNT EDU només el tenen algunes) d'hores i pressupost per dinamitzar la biblioteca. Si des de l'escola es forma els infants com a usuaris, es fan activitats que engresquin... els nens aniran a l'hora de la sortida a buscar aquell conte que els han explicat o a participar en el joc de les pistes. Obrir la biblioteca a la tarda no és suficient i com en tot el Departament no està a l'altura. Com bé dius no hi ha mestres ni per fer classe normal, com per a sobre dedicar-li hores a la biblio.Jo engresco tothom per anar amb els seus fills a la biblioteca a llegir una estona o emportar-se llibres a casa. El gust per la lectura no és innat.