20/2/13

L'IVA dels monitors, al Parlament

Proposta conjunta dels partits d'esquerra i CiU

La proposta conjunta, iniciada pel PSC, compta amb el recolzament d'ERC, ICV-EUiA, les CUP i CiU, instarà el govern català a fer gestions perquè el govern central reconegui l'exempció de l'IVA en els serveis destinats a l'educació de la infància i la joventut i que, d'aquesta manera, no hagin d'aplicar el tipus normal del 21%, tal com va dictaminar Hisenda. El PP encara no ha concretat la seva posició i Ciutadans ja ha dit que hi està en contra.

El text, que encara ha d'entrar al registre del Parlament, proposa "modificar la interpretació de la Llei de l'IVA", que es donguin instruccions als inspectors d'Hisenda i que es reconegui el caràcter educatiu d'aquests serveis (monitoratge de menjadors escolars, campaments, colònies i centres d'espali). L'argument en què es basa és que la resposta de la Direcció General de Tributs fa "una interpretació restrictiva" de les disposicions legals i suposa "un greu perjudici a les famílies i, finalment, pot afectar a la qualitat dels serveis prestats".

La iniciativa és fruit de les negociacions amb les entitats del sector, principalment amb l'Associació Catalana d'Empreses de Lleure, Educació i Cultura (ACELLEC), patronal catalana amb un pes majoritari a la Federació Estatal d'Organitzacions Empresarials d'Oci Educatiu i Animació Sociocultural (FOESC), la patronal estatal que va realitzar la consulta vinculant a Hisenda.

Acellec fa molts anys que defensa el caràcter educatiu dels serveis que presten les seves organitzacions: els menjadors escolars i els projectes educatius de migdia, els acolliments matinals i de tarda, les activitats extraescolars, el suport pedagògic a alumnes amb necessitats especials i l'acompanyament en sortides escolars. Les lleis reconeixen sense cap gènere de dubte, segons aquesta organització, el caràcter educatiu d'aquests serveis i el conjunt de la comunitat educativa els valora com a imprescindibles. "Queda clar que la prestació dels serveis s'encarirà, que s'incrementarà la despesa de les famílies i que es corre el risc que en disminueixi la qualitat. Però més enllà dels efectes econòmics, allò que està realment en joc és la defensa de l'educació com a dret social".