10/10/13

Aprovada la LOMCE, només amb els vots del PP

L'oposició es compromet a derogar-la quan arribi al poder

El ple del Congrés ha aprovat avui la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) només amb els vots del PP, que ha fet valer la majoria absoluta, l'abstenció de Foro Asturias i UPN, i el rebuig de la resta d'oposició. El projecte, també conegut com a llei Wert, ha de passar pel Senat. Es començarà a aplicar nou mesos després de la seva publicació oficial; és a dir, que podria ser vigent per al curs 2014-2015.



La nova legislació en matèria d'educació tira endavant malgrat l'oposició de la comunitat educativa i de la gran majoria de formacions polítiques. De fet, és la primera llei educativa dels últims 23 anys que s'aprova sense consens. Per aquest motiu, gairebé tots els partits de la cambra s'han compromès a derogar-la tan bon punt el PP perdi la majoria absoluta al Congrés.

Tot els sectors implicats hi estan en contra. Sindicats de mestres, sindicats de classe, sindicats d'estudiants, associacions de mares i pares de família... tots ells s'han mostrat contraris al redactat i la filosofia de fons que defensa la llei.

El ministre José Ignacio Wert ha ignorat les crítiques, ha tornat a defensar la LOMCE i ha assegurat que no menysté llengües cooficials com el català. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat que el Govern ja té a punt el recurs per al Tribunal Constitucional de la llei LOMCE, que presentaran tan bon punt es publiqui al BOE. A més, la consellera ha assegurat que les escoles han de seguir aplicant la normativa de la Generalitat el proper curs "amb tranquil·litat". "No parlo d'insubmissió sinó d'un tractament molt ajustat de la normativa", ha dit, tot afegint que el fet que "es recullin o no determinats preceptes d'aquesta llei a la normativa serà una qüestió del Govern". Rigau ha destacat la seva voluntat de no traslladar el conflicte a les escoles perquè "és competència de la Generalitat la defensa del nostre propi model lingüístic".