2/8/12

Instituts: instruccions per a l'ús de carmanyoles

A primària, només en cas excepcional

Els instituts de secundària acaben de rebre, ja en el mes d'agost, les indicacions del departament per tal que els/les alumnes puguin portar el dinar en carmanyoles el pròxim curs. El document detalla que es tracta d'orientacions sobre l'ús de la carmanyola als centres de secundària i especifica que en el cas excepcional que s'autoritzi en un de primària, s'haurà de decidir a partir de quina edat es permet. Aquest fet no implicarà un augment de la dotació de despeses de funcionament o d'inversió per al centre. És a dir, que els instituts que permetin les carmanyoles hauran d'assumir les despeses que comporti aquest servei.

Nevera i microones exclusius
En aquest sentit, el text indica que els centres hauran de tenir nevera i microones exclusius per a les carmanyoles, subjectes a inspeccions periòdiques per part de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. La circular també exposa que els/les alumnes han de poder usar les carmanyoles a les instal·lacions destinades a menjador escolar o en un altre espai habilitat especialment per a aquesta finalitat, i en qualsevol cas, han d'estar sempre assistits i vigilats.

Pla d'ús
Tant en els cas dels centres de secundària com en els de primària, si n'hi hagués, el Consell Escolar hi ha d'estar d'acord i ha d'aprovar un Pla d'ús de les carmanyoles, que inclogui el disseny del circuit que seguirà la carmanyola des que arriba al centre fins que en surt, el sistema de vigilància, el de neteja dels espais on es prestarà el servei, el manteniment dels mitjans de refrigeració i escalfament i el sistema de finançament del servei.

Estat dels aliments
Tanmateix, el document deixa clar que el director del centre públic, o el titular en el cas de centres concertats, no és responsable de l'estat dels aliments que cada alumne/a hi porti. La responsabilitat de l'estat dels aliments és de la família, assenyala.


Més info: La Vanguardia, El País, CanalSalut de la Generalitat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Alucinant!!!! I els nens/es estaran sols al centre mentre dinen sense que ningú els vigili?????? I si hi ha una intoxicació???? I qui compra la nevera i el microones? I qui netejarà, descongelarà, arreglarà aquests electrodomèstics???? Ai senyora Rigau i companyia no es posin tant al sol...

AFA Salvador Espriu ha dit...

Hauran d'estar vigilats i assistits. Si hi ha una intoxicació pel mal estat dels aliments (en origen, entenc), ja es cuida el departament de dir que la responsabilitat és de les famílies. Si el menjar s'ha fet malbé a l'institut perquè el circuit de les carmanyoles no està ben dissenyat, ja no sé què pot passar.

Les famílies que en facin ús hauran de pagar, tal com assenyala el vídeo de TV3: pel servei de monitoratge, neteja i compra i manteniment dels electrodomèstics que calguin. El diari El País diu que podria costar entre 3 i 5 € per dia. Entre 60 i 100 € al mes. No sé com ho han fet per calcular, però gratis ná de ná.

El que em sembla impresentable és que ho enviïn ara, a principis d'agost, com si tal cosa. Deuen pretendre que els instituts, recordem que en principi només es parla d'instituts (centres de primària només en casos excepcionals) ho posin tot en marxa en 5 dies, del 3 al 12 de setembre, tenint en compte que del 8 al 11 és festa.