24/10/13

No massiu a la llei Wert, Rigau i les retallades

Històrica mobilització de tots els estaments educatius

Famílies, docents, sindicats, estudiants, escola pública, concertada, Universitat, escola bressol... tots els actors involucrats en l'educació s'han llançat al carrer i han buidat les aules per fer sentir el seu crit de protesta. Protesta contra la retrògrada 'llei Wert', la LOMCE, però també, a Catalunya, contra la política de retallades de la consellera Rigau.

La marxa ha començat a la plaça Universitat a quarts d'una i ha acabat més de dues hores després al Pla de Palau. Els organitzadors han xifrat en 170.000 els assistents a la marxa, quantitat que la Guàrdia Urbana rebaixa fins a 30.000. La manifestació ha transcorregut en un ambient festiu i reivindicatiu, amb moltes famílies amb fills petits. El color predominant ha estat, novament, el groc de les samarretes grogues amb el ja conegut missatge "SOS Ensenyament públic de qualitat".




Unes 3.000 persones, segons la Policia Municipal, més de 5.000 pels sindicats, s'han manifestat a Girona. Segons els sindicats d'estudiants i les federacions de pares d'alumnes, en els últims sis anys no hi havia hagut una manifestació del sector educatiu que convoqués tanta gent en aquesta ciutat. A Tarragona mig miler de persones s'han concentrat a les 12 del migdia davant els serveis territorials d'Ensenyament i han anat fins a la seu del Partit Popular. A Lleida, al matí ja han sortit al carrer prop d'un miler d'estudiants, que han passat per la delegació de la Generalitat i la subdelegació del govern espanyol. Per últim, a Tortosa unes 300 persones ja s'han manifestat a la ciutat al matí.


A la resta d'Espanya el seguiment ha estat desigual però més majoritari que la passada vaga del mes de maig, sobre tot pel seguiment aconseguit a les universitats. UGT, Comissions Obreres, CSI-F y STES, quatre dels convocants d'aquesta vaga general educativa, parlen d'un 83% de seguiment a l'escola pública, un 91% a la Universitat i un 35% a la concertada, “sis o set punts per sobre de la vaga de maig", segons les seves estimacions. La secretària d'estat d'educació, Montserrat Gomendio, ha assegurat en un vídeo que la vaga ha tingut un seguiment del 20,76 %, però en aquesta xifra barreja les dades de l'escola pública i la concertada, que en algunes comunitats autònomes té molt de pes i tradicionalment poc seguiment.

1 comentari:

Oriol Homar ha dit...

La senyora Rigau s'esforça en dir que aquesta vaga va només en contra de la llei Wert. Potser no ha escoltat bé: moltíssima gent cridava prou a la política de retallades i menysteniment de l'escola pública. Fins ara, que se sàpiga, la consellera només ha obert la boca per criticar la part de la LOMCE que ataca la immersió lingüística. Tot i ser important, la resta també ho és. Molt més. Moltíssim més. Però de tot això, de la pèrdua de democràcia interna, de la gestorització de la dicrecció de centres, de l'abandó progressiu del dret a l'escola pública... de tot això no ha dit res. Serà que hi està d'acord. No?