29/11/13

La FaPaC denuncia que el 40% dels escolars s'ha quedat sense beca menjador

Els ajuts només cobreixen les necessitats d'un 10% d'alumnat en risc d'exclusió social

La lentitud i la mala gestió de les beques s'uneix a un pressupost insuficient (34 milions d'euros)

La FaPaC va denunciar públicament que al 43% dels 40.774 nens i nenes que han sol·licitat una beca menjador per aquest curs 2013-2014 se'ls hi ha denegat. És a dir, a 17.403 escolars a tot Catalunya. Aquesta denúncia ha estat possible gràcies a les valuoses informacions que les AMPA han facilitat i a les dades dels consells comarcals.

Podeu trobar l'informe a aquest enllaç: 


Per territoris, al Gironès s'han denegat el 30,98% de sol·licituds , al Segrià el 48,29% i al Tarragonès el 59,68%. A les comarques barcelonines, les comarques amb més ajuts denegats són: Bages (53,69%), Vallès Oriental (52,98%), Vallès Occidental (48,46%), Anoia (48,03%), el Baix Llobregat (39,9%).

La FaPaC ha alertat que aquestes dades són preocupants i inadmissibles, més encara després d'escoltar el compromís del govern de la Generalitat d'atendre les necessitats alimentàries de tots aquells alumnes en situació de pobresa i amb dèficit d’alimentació. Les 23.371 beques concedides fins ara són del tot insuficients: només prop del 10% dels escolars en risc d'exclusió social tenen cobertes les seves necessitats a través d'aquest ajut.

La FaPaC ha reclamat públicament als consells comarcals i a Ensenyament la màxima transparència i celeritat. Dos mesos després de l'inici de curs encara no s'han fet públiques totes les resolucions dels ajuts ni s'han revisat les peticions denegades. En la majoria dels casos, les AMPA i els ajuntaments estan avançant els diners per tal de garantir el funcionament dels menjadors a les escoles.

La FaPaC proposa com a alternativa de gestió de les beques que sigui l'Agència Tributària qui s'encarregui de pagar les beques un cop detecti menors en situació de risc d'exclusió social. La federació fa una crida a treballar de manera conjunta i coordinada entre les diferents administracions -local, Generalitat i estatal- en les seves àrees de benestar social, d'educació i de salut, i que tingui present la feina que fa el tercer sector en aquesta àrea per tal d'aconseguir una política harmònica.