2/8/17

FaPaC demana activar el grup de treball sobre el decret de menjadors

Petició a la nova consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí

FaPaC s’uneix a la demanda realitzada pel Grup Parlamentari Catalunya Sí que es Pot, durant la interpel·lació del 25 de juliol a la nova consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, en relació a la retirada de la proposta de decret que regula la gestió dels menjadors escolars.

Volem reiterar les demandes que el Departament insisteix en silenciar i obviar continuadament. Va dir algunes coses que volem puntualitzar:

Primer
La FaPaC va participar en el procés de consulta prèvia a l’elaboració del nou decret per regular el servei de menjador escolar. Cap de les aportacions realitzades per la nostra Federació han estat recollides en el document de treball o projecte de decret.

Segon
El Departament d’Ensenyament no ha convocat a la FAPAC a formar part de cap grup de treball ni ha mantingut amb aquesta entitat cap reunió bilateral. En la resposta a la interpel·lació la consellera Ponsatí va argumentar que “està en marxa un grup de treball amb les parts implicades per treballar la proposta de decret”. Les famílies no hem estat convidades a aquest grup de treball i reiterem la nostra crítica a la forma de treballar del Departament, sense transparència ni diàleg ni participació de les associacions de famílies.

Tercer
La consellera va insistir en la seva intervenció que el projecte de decret ha de donar transparència a la contractació perquè el Departament només contempla la contracció pública com a mecanisme per la provisió del servei. Li volem recordar que per garantir un servei públic és completament innecessari que aquest estigui afectat per la llei de contractació pública. Aplicar la llei de contractació pública només es dóna quan la intenció de l’Administració és la de PRIVATITZAR un servei del qual és competent.

Foto: FaPaC

Quart
El document de treball NO contempla que les AMPA continuïn prestant el servei tal com la consellera va afirmar en la seva intervenció. La proposta de Decret posa el seu objectiu en l’externalització del servei i tanca la possibilitat que les AMPA prestin el servei, obrint la porta a què els grans grups empresarials del sector facin negoci amb aquest servei, tal com va exposar la diputada Jessica Albiach.

Cinquè
La FAPAC, com ja ha anunciat, impulsarà la gratuïtat del servei de menjador perquè sigui possible abans de finalitzar el 2020. Amb aquest objectiu activarem converses amb diferents agents polítics, sindicals i del teixit educatiu perquè se sumin a la nostra proposta. Treballarem sobre la possibilitat i viabilitat d’impulsar una iniciativa legislativa popular que faci possible la gratuïtat dels menjadors si trobem reticències i/o poc interès de l’estament polític per liderar aquesta proposta.

De la mateixa manera, denunciem l‘abandonament que ha patit el servei de menjador per part del Departament d'Ensenyament al llarg dels anys. La mateixa consellera recorda com al 1989 el Departament decideix delegar aquesta competència en els consells comarcals i no és fins al 2014 quan es comença a preocupar i a demanar dades als consells comarcals sobre com i qui n‘està fent la gestió, coincidint en el moment que es comença a redactar l‘Acord Marc que afectava al Maresme-Vallès Oriental.

Per tot això, li demanem, senyora consellera, que activi el grup de treball del qual ha parlat en la intervenció amb tots els agents implicats, que rellegeixi totes les aportacions fetes en el procés de consulta prèvia del decret, que repassi totes les mocions i resolucions parlamentàries que hi ha sobre el tema, i que reescrigui un nou document de treball sobre el que es pugui treballar de veritat.