24/2/10

Perills 2.0

Ciberbullying. Grooming. Sexting.

Paraules noves per definir comportaments abusius relacionats amb els diferents usos d'Internet i les tecnologies digitals. Sabem què volen dir? Som conscients de la perillositat real que s'amaga en l'anonimitat de la xarxa?

Ciberbullying: assetjament a través de la xarxa. Generalment de joves, companys de classe, que pengen comentaris ofensius, denigrants, sobre altres companys, en llocs web, principalment de tipus fòrums, blogs o xarxes de perfils personals (facebook, twitter...)

Grooming: engalipament, estratègia d'atraure altres persones a base d'enganys. Generalment de persones grans sobre menors. Els casos més perillosos són els que emmascaren a pederastes o pedòfils.

Sexting: enviament de fotografies més o menys compromeses sexualment a través del mòbil. Cada cop més habitual entre els adolescents, no prou conscients de la perillositat ni amb prou cultura de privacitat. També és cada vegada més habitual la publicació de fotos a blogs o fotoblogs i els casos posteriors de persones que ab aquestes imatges intenten fer xantatge a les víctimes.

Es tracta de comportaments relacionats sobre tot amb l'adolescència, però que en els últims mesos està produint casos en edats cada cop més joves. No està de més estar informats i previnguts.

La iniciativa Pantallas amigas adverteix i informa de tots aquest fenòmens a la vegada que ha editat material didàctic de suport. També és recomanable protégeles, amb informació sobre tots aquests temes i molts d'altres.

També podeu trobar més informació a l'article que dilluns va publicar El País.

Finalment, mai està de més consultar la pàgina Internet Segura dels Mossos d'Esquadra, on, a més a més, s'ofereix la possibilitat de fer denúncies on-line.