21/8/15

El govern accepta revisar les revàlides de la ESO i Batxillerat

La revisió no afecta a la prova de primària, prevista per a 2016

Reválides LOMCE
Petit canvi d'actitud del nou ministre, Íñigo Méndez de Vigo, que ofereix "un procés de diàleg" amb els nous governs autònoms. “Creo que las evaluaciones están bien planteadas pero quiero escuchar a los demás y a la comunidad docente”, va afirmar el ministre després de la reunió sectorial del dijous 13 d'agost, i va prometre flexibilitat a l'hora d'aplicar la nova llei, la LOMCE. La proposta consisteix en tirar endavant l'examen de 6è primària previst per a 2016 i consensuar les altres dues proves, amb caràcter de revàlida, per a les de secundària i batxillerat, previstes per a 2017.

Uns quants partits de l'oposició (PSOE, IU, CiU, PNB, UPyD i part del Grup Mixte) ja van presentar una moció al Congrés dels Diputats en aquest mateix sentit i han demanat insistentment la retirada dels decrets. Ara, amb la força del canvi de govern a unes quantes comunitats, volen forçar un canvi més gran: frenar el desplegament de la llei. Les comunitats que recolzen aquesta mesura són: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Castella-La Manxa, Extremadura, País Valencià, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Navarra i Euzkadi.


El calendari d'aplicació està inclòs dins de la pròpia llei, un fet inusual, que acostuma a plantejar-se en el reglament. “Se hizo consciente y deliberadamente para evitar lo que finalmente ha terminado pasando: nadie quiere asumir como propia una ley que fue hecha sin la más mínima voluntad de diálogo y que fue aprobada sin consenso”,va manifestar Adelaida De la Calle, la consellera andalusa d'Educació.

Reunió sectorial Educació
Foto: Ministerio de Educación, Cultura y Deportes. 13-08-2015
Ajudes a llibres de text, pla contra assetjament escolar, mapa d'ocupabilitat

A banda d'això, a la reunió també va servir per parlar de les ajudes estatals per a llibres de text, una partida que es preveu que pugi en els nous pressupostos per al 2106. Es destinaran a les famílies amb menys recursos i les famílies nombroses. En principi estaven limitades als cursos afectats pel desplegament de la LOMCE però de nou la pressió de les comunitats va esgarrapar una nova concessió: s'ampliaran a tots els cursos de l'ensenyament obligatori.

Finalment, a la reunió el ministre va anunciar un pla de convivència escolar per elaborar protocols i plans d'actuació contra l'assetjament escolar. I també es va presentar un mapa d'ocupabilitat de la FP en què per primer cop s'han creuat les dades d'Ensenyament amb les del SEPE.