La FaPaC va denunciar l'11 de febrer la política de tancaments constants de grups de P3 a les escoles públiques que el Departament d'Ensenyament està aplicant els últims cursos i que es tornarà a repetir el curs vinent. La conselleria ho justifica amb la davallada de natalitat i l'estalvi que suposa per a la Generalitat. Per a la federació, darrera d'aquesta política s'amaga realment una clara voluntat discriminatòria davant de l'escola pública i de tracte de favor a la concertada.
En els últims tres cursos, del 2012-2013 al 2014-2015, Catalunya ha perdut 475 grups del total de grups d'infantil (P3, P4 i P5), és a dir, el 4,4%. D'aquests, quasi la seva totalitat, el 90%, s'han tancat a l'escola pública (424), mentre que només el 10% a la concertada (51). La incidència és ben diferent a la xarxa d'escoles públiques, on els grups d'infantil tancats representen el 6% d'aquests centres, respecte a la xarxa d'escola concertada, on representen només el 2%.
Davant aquestes xifres, la FaPaC denuncia el tracte discriminatori de la conselleria cap a la l'escola pública perquè si la demografia és el motiu principal per suprimir escoles i no una excusa, el tancament de grups s'hauria de fer efectiu tant als centres públics com concertats (sufragats amb fons públics).
L'estratègia seguida per Ensenyament en la planificació de l'oferta inicial de places escolars és del tot intencionada i manipuladora. Només s'anuncien tancaments a l'escola pública abans de la preinscripció, sense conèixer la demanda real de les famílies, mentre que no passa el mateix en el cas dels centres concertats.
Amb aquesta operació totalment discriminatòria, Ensenyament tampoc respecta el principi del dret de les famílies a escollir centre educatiu -del qual el mateix govern n'ha fet bandera- perquè l'elecció es veu condicionada per la reducció prèvia de l'oferta.
Algunes de les comarques que més grups d'infantil van perdre el darrer curs són: Baix Llobregat (40), Maresme (20), Vallès Oriental (16), Baix Empordà (10 grups), Baix Camp (9), Alt Penedès (8).
La FaPaC demana:
- Mantenir l'oferta de places de P3 que tenim actualment en el procés de preinscripció
- Un tractament igualitari en la preinscripció per a tots els centres educatius, públics i concertats, de manera que, en cap cas, no s'anunciïn tancaments abans de la preinscripció
- Aprofitar la davallada de natalitat per millorar la ràtios a l'aula, actualment a 25 o més totalment excessiva en els primers cursos d'educació infantil
- Que els ajuntaments catalans defensin el manteniment de places escolars a les escoles públiques de les seves poblacions, com a garantia d'escolarització de tots els infants
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada