25/4/23

Avaluació i autoavaluació a la nostra escola amb Neus Sant Martí

El 13 de març, Neus Sanmartí va dur a terme un taller sobre avaluació i autoavaluació a la nostra escola, al que van assistir famílies, professorat i equip directiu. 

Neus Sanmartí ens indicà que no es pot aprendre sense avaluació, i hem d'aprendre a utilitzar l'avaluació per avançar i progressar. 

L'aprenentatge per competències és el focus del currículum a nivell mundial. I, per què es parla de competències?  

  • Les competències son necessàries dins d'una societat democràtica.
  • La capacitat d'explicar les seves idees i motivar-les.  
  • Les demandes de formació als llocs de treball evolucionen, cal estar preparades per a canviar de professió.
  • Accés a les informacions universals amb Internet, accés fàcil a molta informació. Cal saber on buscar, com, comprendre i fer anàlisi crític. Es necessita treballar el sentit crític i la comprensió, més enllà de la memòria. 

Per aquest motiu pensar que l'escola té la mateixa funció que abans, no té sentit. El món ha canviat i tot això implica canvis en els processos d'aprenentatgeL'expertesa abans estava fonamentada en l'experiència, ara es fonamenta en la resolució de problemes, la capacitat d'adaptació i en saber donar resposta. La formació abans era una vegada i fer pràctica,  ara la formació és continua. El coneixement era seqüencial, ara aprenem en xarxa i cal saber posar coherència al continguts. L'aprenentatge és actiu, en equip i autoaprenentatge. Abans era passiu. 

Neus ens diu: la competència es la capacitat d'actuar eficaçment en situacions diverses, complexes i imprevisibles, es recolza en coneixements i també en valors, habilitats, experiència... Eurydice, 2002. És saber aplicar l'aprenentatge, no repetir el que has après. 

Aprendre és revisar les maneres de pensar, de fer, de parlar i de sentir, aixó com l'error i la dificultat. L'error és el punt de partida per aprendre. Si ho faig tot bé, no estic aprenent res de nou.


Us podeu descarregar la documentació de la sessió a Avaluació i autoavaluació.

També us animem a veure la sessió gravada penjada a Youtube de l'AFA: