8/11/09

Els immigrants, a la pública

Res no canvia, ni tan sols amb la LEC: els alumnes immigrants se segueixen concentrant en els centres públics.

En els últims tres anys, el percentatge d'alumnes estrangers matriculats a l'escola pública pràcticament no ha variat, al voltant del 84%. Una dada que queda molt lluny del 64,1% de places que ofereix l'escola pública, davant del 29,7% de la concertada, i que dóna idea de l'enorme diferència entre una i altra pel que fa a acolliment de nouvinguts a les seves aules. Hi ha un factor a vegades determinant, que és la proximitat al domicili. Moltes escoles concertades es troben en àrees urbanes de classe social mitja-alta i no tindria sentit traslladar-hi alumnes d'altres barris només per repartir. Els nens han d'anar a escoles del seu barri, amb companys del seu entorn. I la mesura més clara per garantir una educació de qualitat en aquestes zones seria destinar-hi molts més recursos, donades les dificultats afegides.

En els casos on coincideixen escola pública i concertada sí té sentit aplicar una política redistributiva, però de moment aquesta mesura no ha tingut gaire èxit. I segons el calendari de desplegament de la LEC seguirà sent així almenys fins després de les eleccions autonòmiques, ja que no es preveu que aquesta mesura s'implanti abans de 2012. El desplegament complet s'allarga fins al 2107. El conseller d'Educació ha declarat que aquests són els teminis màxims que es marquen, però que la intenció és anar per feina per desplegar-la "amb tota intensitat".

Algunes de les mesures destacades d'aquest desplegament són les següents:


Més informació a El País, Avui, El debat, e-noticies.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En molts casos el fet de ser immigrant significa nivell econòmic baix i, per tant, fins que la concertada no deixi de cobrar molts imigrants no hi podran accedir. En teoria, les concertades cobraven l'hora diària que feien de més i que ja no fan de més perquè ara "per llei" s'han de fer sis. És a dir, des de la implantació de la sisena hora les concertades no havien de cobrar una cuota al mes. Però quina és la realitat????