18/3/13

Quin és el criteri d'Ensenyament?

Com es decideix quantes i quines línies de P3 s'eliminaran?
Escoles actives que tanquen. Concertades que no omplen es mantenen.

La sospita del dirigisme ideològic sempre ha planat per sobre dels diferents consellers/es que han estat al capdavant del Departament d'Ensenyament. Amb la crisi económica actual, aquestes sospites s'han aprofundit, per molt que la consellera es llanci a fer declaracions que cal llegir com si fos lletra petita, ja que en el fons amaguen intencions no declarades. Avui, El País publica un article titulat significativament Escoles actives que tanquen i la Cadena Ser-Ràdio Barcelona un altre anomenat Ensenyament tanca escoles públiques i manté concertades que no omplen.

En el primer article citat, es parla d'escoles que apliquen mètodes educatius innovadors i que, o bé ja saben que el curs vinent hauran de tancar, o bé que ho hauran de fer d'aquí a dos cursos. Es tracta d'escoles com Vilamagore (Sant Pere de Vilamajor), Can Montllor (Terrassa) o Els Aigüerols (Santa Perpètua de Mogoda). Fins al curs 2014-2015, un total de 20 centres, alguns d'ells pendents de la pre-inscripció que aconsegueixin aquests dies. En alguns casos coincideix que es tracta d'escoles antigues i que requeririen una quantitat notable de recursos per refer-les. En alguns coincideix amb escoles que s'han posat en marxa fa poc i que han decidit adoptar els mètodes més innovadors.

Tot i que la consellera sempre ha esgrimit arguments demogràfics, les veus crítiques ho veuen d'una altra manera. Per exemple, Rosa Cañadell (USTEC) afirma: "Es redueix l'oferta, de manera que si falten places, les famílies ha de recórrer a la concertada i així poden mantenir la clientela. Amb la reducció de places a la pública es redueix el trasvassament de la concertada a la pública" en una època en què moltes famílies ja no poden pagar la quota. De la mateixa manera opina Joan Mena, d'ICV-EUiA: "Per cada sis grups que perdem a l'escola pública, la privada en perd un. Aquesta relació no expressa un descens demogràfic, sinó una intenció clarament ideològica".

En aquesta línia va el que publica avui la Cadena Ser-Ràdio Barcelona: l'escola concertada Garbí manté tres línies sense omplir-les, amb uns 20 alumnes per aula i un cost de prop de 500 alumnes mensuals, mentre que l'escola Folch i Torres perdrà una línia i la que mantindrà superarà la ràtio ja només amb la matrícula dels qui tenen germans al centre. En dos anys, la ciutat ha passat a tenir el mateix nombre de grups a la pública com a la concertada. No obstant, la comunitat educativa d'Esplugues està preparant una preinscripció coordinada amb un gran nombre de famílies que serveixi perquè el departament d'Ensenyament faci marxa enrere.

A Sant Feliu, l'escola Pau Vila perdrà una línia mentre que les concertades mantindran totes les línies, amb ràtios per sobre dels 27 alumnes/classe. De cara als pròxims cinc anys, el departament calcula que haurà de tancar 4 línies més. De la pública també? Hi ha un criteri imparcial i igualitari? Les aparences semblen apuntar cap a tot el contrari.

Més info (sigues actiu i re-envia la informació):

2 comentaris:

Daniel Macho ha dit...

Jo tinc la mateixa pregunta.

Els criteris no són clars i sembla que haurien de cotitzar a la borsa...


1) http://goo.gl/I40xef Minut 12:16 Josep Maria Pérez,Director SSTT Baix Llobregat

"Criteris que es faran servir a tot arreu: protegir la més demandada, amb història, propera a nuclis amb gent jove i d'acord amb Ajuntament"


2) Aquests són els criteris compartits per Senyor Baulenas, Director SSTT Valles Occidental.

"Per aquest ordre, Ensenyament es centra en:

1. Eliminar grups en aquells centres en què hi ha afegits (el que popularment s’anomenen “bolets”)

2. Eliminar grups en aquells centres que encara no estan construïts i/o treballen en barracons o estructures temporals.

3. Eliminar grups d’aquells centres on s’hagi de fer una inversió considerable en manteniment o adeqüació d’instal·lacions obsoletes o velles.

4. Eliminar grups per no deixar escoles amb una línia, optimitzant escoles per deixar dues línies.
"

http://femcreixerlesvinyes.wordpress.com/2013/12/03/serveis-territorials-densenyament-posposa-fins-a-finals-de-desembre-la-decisio-definitiva-envers-les-vinyes/


3) Un par de mapes perquè els plans d'Ensenyament tinguin visibilitat

http://cdb.io/1ii0ycS el plans d'Ensenyament només afecten a escoles públiques? (vermell selecció, groc en discussió)

http://cdb.io/1aJnfkO Nou mapa amb més visibilitat.

Daniel Macho ha dit...

Base de dades de SIAP de parlament.cat


314-10704/10 Pregunta x respondre per escrit sobre els criteris per a eliminar o ampliar les línies de P3.

Esperem que s'aclari...